Veresegyházi

Medveotthon

Veresegyházon 1998. november 24-én nyílt meg Közép-Európa egyetlen medvemenhelye. Az 5,5 hektáron elterülő együttes, 3,5 hektárnyi egybefüggő kifutójában kedvére játszhat a 39 barnamedve. 2000 nyarán került kialakításra a medvéknél már bevált technológia szerint a farkasok kifutója. Másfél hektár fás, dús növényzetű területet kapott az a 18 európai szürke farkas, akik először költöztek be. A Medveotthon területe körbejárható szakképzett gondozók vezetésével és, hogy az élmény maradandóbb legyen, még meg is kínálhatjuk a macikat almával és mézzel. 2009 őszén a Látogatók legnagyobb örömére elkészült a fából épített magas kilátó, amiről az egész medvekifutó jól belátható.
A Medveotthon az év minden napján reggel 8 órától 19 óráig (télen sötétedésig) várja Kedves Látogatóit, még piros betűs ünnepnapokon is!

medvefarm

termál
Veresegyházi

Termálfürdő

A termálfürdő egész évben várja a pihenni vágyókat. A veresegyházi termálvíz összetétele a Széchenyi fürdőjéhez hasonló, ennél fogva ízületek degeneratív betegségei, idült és félheveny ízületi gyulladások kezelésére, ortopédiai, baleseti műtétek utókezelésre alkalmas.

A fürdő jelenlegi területén egy nyitott termál- és egy gyerekmedence, illetve szauna és játszótér várja a vendégeket.

Veresegyház

Főtér

Ahogy a nagyközség kisvárossá fejlődött, Veresegyház arculata megváltozott, a település építészeti képe évről évre szebbé és rendezettebbé vált. A közelmúltban épített középületek Veresegyház város organikus építészetét tükrözik, amelyek többségében Zsigmond László Ybl díjas, városi főépítész munkáját dicsérik. A várossá avatás 12 éves évfordulóján adták át az új Városházát. A főtéren ezen felül megtalálható az egyedi Harangos Kút, valamint az esténként gyönyörű színekben pompázó szökökút.

főtér
strand
Veresegyház

Tó strand

Egy igazán romantikus helyszínen, a Malom-tavon várja a frissülni vágyókat a strandunk.

A strand 1928 óta üzemel, igazi retro érzést nyújt a fürdőzőknek. A fövenyt minden évben friss homokkal újítjuk meg.

A helyszínről: vállfás öltöző, mosdóblokk, szabadtéri strandzuhanyok, étkezési lehetőségek.

Veresegyházi

Tavak, Tanösvények

A Gödöllői dombság vízgyűjtő területén eredő patakok vizét a Veresegyházt is átszelő Sződrákosi patak gyűjti össze. A patak mentén helyezkedik el a négytagú tórész, melynek legidősebb tagja az Öreg-tó. A régen Malom tónak is nevezett vízfelület egyik része strandként üzemel, másik része horgászparadicsom. Felső része természetvédelmi terület. A tó ezen része különleges a területén honos országosan is ritka úszólápok és a nyári időszakban nyíló vízililiomok miatt.

A területen húzódó kiránduló utat a Tanösvények Budapest körül sorozat hatodik elemeként, a helyi Tavirózsa Környezet- és Természetvédő Egyesület létesítette, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a WWF Magyarország szakmai támogatásával. A környezeti szemléletformálás segítése érdekében a tanösvény célja a veresegyházi vizes élőhelyek bemutatása, különös hangsúlyt fektetve az ökológiai folyamatok és az ember természetalakító tevékenységének megismertetésére. Kiemelt cél az emberi tájhasználat környezetre gyakorolt hatásainak közérthető nyelven való bemutatása.

tavak
piac

Veresegyházi piac

Veresegyház főterén minden héten szerdán és szombaton kora reggeltől várja az érdeklődőket a veresegyházi piac és kirakodó vásár.
Ételek, italok, ruhák, játékok, háztartási felszerelések, bútorok, szerszámok széles választéka jellemzi.


Római Katolikus Plébánia Veresegyház

Szentlélek Templom

május 14-én a váci püspök, dr Beer Miklós felszentelte Veresegyház város új katolikus templomát, a Szentlélek templomot.Az építkezés városi és egyházmegyei összefogásban épülhetett meg. A 400 hívő befogadására alkalmas templomot Nagy László építész tervei alapján, egy év alatt építették fel. A templom díszítésében veresegyházi művészek vettek részt. A templom orgonája Dunakeszin, harangjai Őrbottyánban készült.

szentlélek templom
templom
56-os emlékmű és

Református Templom

Veresegyház református temploma II. József 1781-ben kiadott türelmi rendelete után épült 1784-től 1798-ig. Tornyát 1812-ben építették hozzá.

A templom előtt áll Megyeri László szobrász 2006-ban avatott 1956-os emlékműve, mely török mészkőből és bronzból készült.

emlékmű

Erzsébet szobor és

Erzsébet park

Közel száz féle örökzöld díszíti az Erzsébet királyné 1898-ban bekövetkezett, váratlan és tragikus halálát követően, 1898 novemberében létesített ligetet. Egyike volt a legelsőknek, amely emléket állított a gyönyörű királynénak. A tiszteletére Magyarországon ültetett, közel 3.000.000 emlékfából ide mintegy 48.000 került.
Krími hársakkal szegélyezett sétány vezet a Gödöllőt – inkább, mint a bécsi Hofburgot – otthonának tekintő királyné szobrához, melyet 1901-ben, Ferenc József jelenlétében lepleztek le.

park
szobor
kastély
Gödöllői

Grassalkovich Kastély

Magyarország legnagyobb alapterületű barokk kastélyát 1735 körül kezdte építtetni a XVIII. század egyik legtekintélyesebb magyar főura, Grassalkovich Antal (1694–1771) gróf. Az épület egyedi építészeti megoldásai mintaként szolgáltak a magyar barokk kastélyok számára. 1867-ben kezdődött az épület második fénykora.

A jelenleg is állami tulajdonban lévő kastély állagmegóvási munkálatai 1985-ben indultak meg. Ennek eredményeként 1996-ban nyílt meg a Kastély Múzeum első állandó kiállítása: a díszterem és a királyi lakosztályok. A kiállítás azóta újabb termekkel gazdagodott. 2003-ban elkészült a Barokk Színház, 2004-ben pedig a Királydombi pavilon helyreállítása. 2010-ben európai uniós támogatással a királyi gyermekek nevét viselő Gizella- és Rudolf szárny nyerte vissza régi pompáját, megújult a kastélypark egy része, majd elkészült a lovarda és a barokk istálló rekonstrukciója.

A gödöllői kastély történelmi tradíciói, színes kulturális programkínálata és egyedülállóan reprezentatív, megújított terei miatt ma Magyarország egyik legvonzóbb, legizgalmasabb intézménye, épülete.


Máriabesnyői

Nagyboldogasszony Bazilika

Az országban egyedülálló kétszintes barokk kegytemplom, a kolostorépület, rendkívül érdekes látványosságnak számít. A besnyői kápolnát, az alsó- és felsőtemplomot, valamint a kapucinus szerzetesek részére épített kolostort gróf Grassalkovich Antal és felesége alapította 1761-1771 között. Az altemplom családi sírboltjában tekinthetjük meg a művészi módon számukra megalkotott hatalmas márvány szarkofágot. A felső templomban helyezték el a Loretoi Mária-szobor fekete cédrusfából faragott másolatát, melyet a kapucinus szerzetesek gyalogosan hoztak el Loretoból. Az ország legkisebb kegyszobra (11 cm magas, 4 cm széles) is itt található, Máriabesnyőt híres búcsújáró hellyé tette.

bazilika
arborétum

Vácrátóti Botanikus Kert

A több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kert hazánk legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látványt nyújt 27 hektáron. Közel 13 ezer növényfaj és fajta mellett 62 madárfaj, a tavakban 22 halfaj, illetve 73 puhatestű (csiga és kagyló) állatfaj él a területen.

Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató várja egész évben a látogatókat. Pihenő padok a kert egész területén, nagyobb pihenőterek, padokkal és asztalokkal a Trópusi-háznál, a Vízimalomnál és a Ferenc-halomnál találhatóak.

hungaroring
Mogyoródi

Hungaroring

Magyarország legmodernebb autóversenypályája, Budapest és Gödöllő között, az M3-as autópálya közelében található Mogyoród külterületén. A pálya elsősorban a Formula–1 magyar nagydíjról ismert, amit 1986 óta folyamatosan megrendeznek.

A Hungaroring Magyarország Motorizációs Központja, amely nagyszerű lehetőségeket nyújt nem csupán az autó- és motorsport, hanem a száguldás, a sebesség szerelmesei számára is: a pálya területén sikerrel működő Vezetéstechnikai Központtól kezdve, az exkluzív pályahasználaton át, a gokartozáson keresztül a formulaautós élményvezetésig.

Mogyoródi

Aquaréna

Az élményparkban 26 darab, összesen másfél kilométernyi csúszdapálya kanyarog föld fölött és föld alatt. A kilenc medence között élménymedence, jacuzzi, háromszintes ugrómedence, valamint a lassan hömpölygő Lusta folyó várja a vendégeket. A sportolni vágyók röplabda, foci és tollaslabda pályán élhetik ki mozgásszenvedélyüket. A vendéglátó egységek pedig egész nap rendelkezésre állnak a vizipark területén.

Nyitva tartási idő
(minden év június második szombatjától augusztus utolsó vasárnapjáig)
minden nap: 9-19 óráig

aquarena

Videók